0 (551) 010 22 05 <> 0 (553) 052 66 48

info@dentistaadsp.com

Ortodonti (Diş Teli)

 

Ortodonti (Diş Teli) Nedir ?

Ortodonti: diş hekimliğinde bir uzmanlık alanıdır, önleme, tanı ve anormal şekil bozuklukları, diş konumu, çene cerrahisi , çenenin dişlere ilişkisi ve  yapısal diş fonksiyonu tedavisiyle ilgilenir. Önleme, teşhis,  olası anormal değişiklikleri onarım , dişleri düzgün kullanım için müdahale ve çenenin  kontrolü ile dişlerin yapısının sağlıklı bir şekilde birbiriyle uyumlu durumda tutma sanatıdır.

Tarihi M.Ö. 8. y y’ a dayanmaktadır. Etnografik bulgular arasında Anadolu ve Etrüsk Dünya ortodontik aletleri kalıntıları bulunmuştur.

Ortodonti daha uygun kozmetik ve fonksiyonel durumunu elde etmek için fonksiyonel bozukluk ve diş ahenksizliğinin düzeltilmesini içerir. Kısaca ortodonti; ” Çarpık, yamulmuş estetik görünümünü yitirmiş ve düzensizlikten fonksiyonlarını kaybetmiş dişlerin ve çene kemiğinin normalleştirme tedavisidir.”

Tedavi esnasında diş arası sıkılaştırma, hafif, orta veya şiddetli olabilir.

Birincil, ikincil ve üçüncül: üç tip hasta vardır. Aynı birey üçünün de sahip olabilir, çünkü bu sınıflandırma, özel değildir. Literatürde ortodontik klinik sınıflandırılmasında en yaygın kullanılan sınıflandırma budur. Zamansal ve nedensel sınıflandırmalarla oluşmuştur. Van der Linden tarafından önerilmiştir.

“çarpık dişler”  Genel Problem (diş malpozisyonu veya diş arası sıkılaştırma ile ortodonti ile ilgilidir, ama  kalıtsal faktörlerlede kazanılmış olabilir veya bu pozisyon hatalarının sebep diğer birçok bozuklukların düzeltilmesi önemser.

Çapraşıklık bir durumda uygun tedavi planının geliştirilmesi kemer uzunluğu arttıkça, alanı eksikliği konservatif çözülebilir olup olmadığını karar sonra yapılır veya vaka çekimi gerektiriyorsa.

Çoğu durumda alt çene dişleri sıkılaştırmada tekrarlama olursa hasta ekstraksiyon olmadan tedavi edilmiştir. Çekimi olmadan durumlarda tedavi, lokma açmak için alt yüz yüksekliği ve eğilimi arttı. Çekimi ile tedavi edilen hastalarda, kesici ve dudakların son pozisyonu alt yüz üçte konveksite azalma meydana sayede, ilk retrüze edilir.

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti kelime olarak latince kökenli olup, düzgün dişler anlamına gelmektedir. Dişsel bozukluklara örnek çarpık veya seyrek dişler olabilir. İmplant tedavisinden farklı bir işlemdir.

Dişler ve çeneler ile birlikte dil, dudak, yanaklardan oluşan çevre dokularda; estetik bir uyumun ve düzenli bir işleyişin sağlanması da ortodontinin ilgi alanına girmektedir.

Ortodonti; Diş çapraşıklıkları, kapanış bozuklukları, alt-üst çene ve yüzdeki iskeletsel bozuklukların düzeltilmesin de son derece başarılı olan bir diş hekimliği dalıdır. Ortodontik tedavide geç kalınmadan önlenen problemler, çocuklarda çene gelişimini düzelterek dişlerin düzgün pozisyonda görünmelerini sağlar. Bu yöntem yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesinde yardımcı olur.

Erken dönemde, olası bir anomalinin önlemesi, ilerleyen dönemlerde ise oluşmuş olan anomalilerin düzeltilmesine yönelik “ortodonti” tedavileri uygulanmaktadır. Ortodonti tedavisiçeneler ve dişlerin konumlarıyla ilgili bozuklukların, hareketli ve sabit apareyler kullanılarak düzeltilmesidir. Erken dönem ortodontik bozuklukların tespiti için çocukların 7-8 yaşlarında muayene edilmesi gerekmektedir.

2017 Ortodonti Fiyatları Hakkında Merak Ettikleriniz ve Faydalı Bilgiler

İnternet sitemizde fiyatı, giderleri ve ücreti hakkında ne kadar olduğunu yayınlamamız sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmış olduğu için Fiyat konusunda telefonla arayarak bilgi alabilirsiniz.

Ortodonti fiyatları hakkında sıkça sorulan sorular

Ortodonti tedavisini ssk – sgk  karşılıyormu ?

  • Hayır ssk – sgk  karşılamıyor

Ortodonti  ücretini devlet karşılıyor mu ?

  • Hayır masraflarını devlet karşılamıyor.
Ortodonti nasıl tedavi edilir ?

Ortopedik tedavisi, esas olarak uygulanan kuvvetlerin türüne bağlı olarak iki yolla yapılabilir:

Diş teli ve Braket 

Arka dikdörtgen kesitli çelik tel ön ve lastik tutturma alanında 8 li Metal bağlar.Lateks 2. sınıf elastik ile deforme kesilmek istenir.

  • Diş hekimi tarafından sabitlenen sıkıştırılmış dişlere bitişik teller kümesi. Bu kümede ince elastik metal alaşımlı diş telleri (nikel-titanyum) ve çapa vardır (bantları ve braket) dişe bağlı kalarak oluşur çıkarılamaz.
  • Hasta tarafından ağızdan çıkarılabilenler. Bu tedavi aşamasında teller temizlik ve ağız bakımı için yada yemek yerken çıkarılabilmektedir.  Bunlar hastalar için daha düşük bir maliyetle ve daha az rahatsızlık veren sabit olanlarının etkisine sahip değildir. .

Birçok durumda hastanın diş problemlerini çözmek için her iki teknik de kullanılır.

Ortodonti tedavisi aşamaları

Sabit veya çıkarılabilir tedavi çeşitler ve süreçleri vardır. Lastik çeşitleri ve tel çeşitleri değişkenlik gösterir.

  • Ortodonti ile arasında yakın bir ilişki vardır Konuşma Terapisi (bazı ülkelerde Konuşma terapisti veya konuşma terapisi), acotándolos tedavilerde ikincisi işbirliği yapmaktadır. Elde edilen ağız solunumu, atipik yutma ve sözlü dyslalias değiştirmek mümkün ve çeneler geliştirilmiştir izin perioral kas fonksiyonunu değiştiren yapısal phonoaudiological prosedür ve sonuçları ortondóncicos tutulur.
  • Önemli ölçüde estetik, ağız fonksiyonunu ve değiştiren yüz şiddetli deformiteler ve çenelerin düzeltilmesi psikolojik iyi olma diye tamamladı, özellikle ortopedik tedavi imkansız olduğu yetişkinlerde, sorunun cerrahi bakım gerektiren hastaların kalkınma ve yeniden şekillenme kapasitesi olanakları üzerinde müdahale Ortopedik. Çene Cerrahisi ve Ortodonti bu özel yaklaşımda denir ortognatik cerrahi tarafından tanı baştan disiplinler arası bir şekilde yapılmalıdır ortodontist ve çene cerrah.
  • Modern Ortodonti diş disiplinlerle yoğun etkileşim ve ortodontist sadece ortodontik daha geniş bir vizyondan, tedavilerini entegre diğer disiplinlerden sınırlamaları ve kaynakları bilmek zorunda. Bu gibi diğer uzmanlar yardımıyla, genellikle ekipleri, multidisipliner tedavilerde, uygulanan periodontoloji imkansız olurdu ya da ayrı ayrı basitçe gerçekleştiremedi vb protez, diş estetiği,

Ortodonti doktorları tarafından açıklanan en yaygın hastalıklar şunlardır:

Ortodonti Diş Tedavisi Gerektiren durumlar

  • Üst çene geriliği Alt karşı üst dişleri başvurma zaman zor dudakları mühür yapım aralarında bir boşluk bıraktı. Genellikle nedeni parmak emme  veya damağı veya dişi dil itmenin sebep olduğu fonksiyon bozukluğudur.
  • Çapraz kapanış: Üst çene ve  alt çene içinde oluşan maksiller veya alt çenenin kemik  çöküşü olduğunu, alt azı dişlerinin yanak dışında da işlevsel olmayan görünüşüyle alaklı durumdur.
  • Diastema: Yetişkin dişlerindeki normalden daha çok olan diş aralığına denir.
  • Üst çene ileriliği: Üst dişlerin alt kısmına ya da dişin tamamen alt yarısından fazlasını kapsamaktadır.
  • Collapse: Ç ene genişletme için cerrahi müdahale, Düzgün tüm dişlerin alanını karşılamak için yeterli yer olmadığında alt ve üst çenede,oluşmuş  bir daralmanın nedenini araştırır.

Ortodonti tedavisinde risk var mıdır?

Evet ortodonti tedavilerinin de bazı riskleri vardır.

  • Çürük ve dişeti hastalıkları:Ağız bakımı iyi olmayan hastada ortodontik tedaviye başlanmamalıdır.
  • Şayet dişler tedavi esnasında iyi fırçalanmazsa dişin üzerinde kalıcı lekeler görülür.
  • Ağız dokularının yaralanması,herhangi bir parçanın yutulması.
  • Kök erimesi: Çok nadirde olsa tedavi sırasında meydana gelebilecek bir durumdur.
  • Tedavi sırasında ve sonrasında büyüme: Tedavi sırasında gerçekleşen büyüme tedaviye olumlu katkıda bulunabileceği gibi istenmeyen yönde de olabilir.
  • Çene eklemi problemi: Bazen ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında problem çıkabilir.
  • Tedavi süresinin hastanın büyümesine,tedavi boyunca sık sık kırılan apareylere ve hastanın uyumsuzluğuna bağlı olarak uzaması.

Ortodontik tedavi sırasında apareylerin ağızda olması bir rahatsızlık yaratacaktır. Hastanın diş fırçalamaya gereken önemi göstermesi çok önemlidir. Diş çürüklerinin ortaya çıkmaması için tüm sorumluluk kişiye aittir. Ortodontist, hastaya ilk diş fırçalama eğitimini teller takıldığında vermektedir. Tedavi sırasında tellerin ilk başlangıcı, batmaları ve ağızda tahriş söz konusu olması durumu vardır. Bunlar için ortodontik mumlar vardır. Mumlarla hastaların ağzındaki bu tahrişler azaltılabilir. Tellerin neden olduğu rahatsızlıklar, tahrişler genellikle ilk 1 hafta sürer. Gıdalar konusunda hasta uyarılır. Kabuklu, sert, gevrek gıdaların tüketimi konusunda hastalara bilgi verilir. Yeşil erik gibi sert gıdalar telleri kırabilir, kırılan tel hareket edeceğinden teller kırılınca da hastanın ağzına zarar verebilir. Kişi ağız bakımına, gıda tüketimine dikkat etmelidir.